четвъртък, 2 август 2012 г.

Естествените елементи на една Градина



Земя, вода, камък, растителност, пространства. 

Камъкът в безкрайните си вариации служи като строителен материал, символизира планини, острови и дава на Градината най-издържливия и траен елемент.

Водата е очарователна, тя е сърцето на Градината.

Широколистната растителност осигурява елемента на промяната – сезонността.
Основни елементи, които предизвикват визуалният ни интерес в една Градина:

- очертани и привлекателни гледки в Градината, оформени от алеи, оконтурени с дървета, а също и характерни елементи, които фокусират вниманието към тях...

- пространствата създадени в градината.

- промените в нивото на терена - подпорни стени, стъпала, хълмове, тераси

- вода – малко езерце или ромолящ поток прибавят много към жизнеността и обаянието на градината.

- грижливият и старателен подбор и местоположение на определени дървета, храсти и цветя може да осигури последователност и редуване на цветовете и атрактивността през цялата година. Така както баграта на цветовете на растенията ни привличат, листната маса, плодовете, зърната, кората и стъблата им със своите багри, форма, структура и текстура допринасят за красотата, очарованието и интереса към градината.

- ароматът усилва и подчертава изживяването, особено когато ароматните растения са разположени на стратегически места покрай пътя, до пейки, под прозорци.

- ротонда, беседка, павилион, лятна къща – добре обмислени и сполучливо аранжирани в градината.

- треяжи, перголи –могат да свързват една поляна с друга, едно пространство с друго. Могат да обозначават вход или начало на алея.

- декоративни елементи – съдове, саксии, каци, слънчев часовник, скулптура, пейка, колони – те могат да осигурят фокус в заградено пространство като например вътрешен двор или щрих към някоя от картините в градината ви. Хубаво е да се внимава с поставянето им, за да не конкурират средата, а да я хармонизират и завършват.

Всички тези допълнения се срещат в различни стилове, размери и форми. Важно е да бъдат грижливо подбрани и поставени на стратегически позиции, за да придадат завършен вид на Градината и да подчертаят дизайна й. Една от главните роли на такива орнаменти е да осигурят фокус в Градината, помагайки да се навлезе от едно пространство в друго, първо с поглед, а после и физически.

Няма коментари:

Публикуване на коментар