четвъртък, 2 август 2012 г.

План, Пространства, Пътеки

Планът 

Eдна от тайните на успехът е доброто планиране. 

Плановете се правят, когато вече знаем, какво желаем и познаваме съществуващото положение.

Илюстрират се приоритетите и се експериментира с няколко скици, в началото с различните зони и главни елементи. Така се появяват фокусни точки, към които и от които да се разкриват изгледи. Показват се и пътеките, които ще водят и разкриват елементите на Градината. Важни са и рутинните пътища на хората, които ще ползват това пространство.

После се развиват идеите за основният план. 


Създаване на пространствата в Градината

Един от най-важните принципи при дизайна на Градини. 

Короните на дърветата, краищата на градинските лехи, структурата от стени и живи плетове участват в създаването им.

Разбира се пространствата варират по размери и характер. Например малка градска градинка може да е съставена само от един важен, отличителен елемент, като настилка, обиколена от стени на сгради, внимателно омекотена от зелени лехи и обединени от едно единствено декоративно дърво, създаващо по-голямо усещане за обхващане на това пространство.

В големи градини може да има серия от пространства с различна големина и оформяне, свързани с пътеки от настилка или трева.

По-голям интерес в Градината може да бъде създаден чрез развиване на характерни черти за всяко пространство, което се постига чрез включването на определен декоративен елемент като езерце, характерно дърво, скулптура или просто някоя пейка. Такъв интересен детайл може да служи за фокусна точка.

Един от най-лесните начини дизайнът на вашата Градина да тръгне накриво е да поставите повече елементи, отколкото е нужно.


Пътеките в Градината 

Пътищата в животът ни водят на много места. Нашата пътека може действително или фигуративно да ни отведе към по-пълно осъзнаване и приемане на природната естествена хармония.

Размерът, повърхността и аранжирането на камъните могат да регулират хода на посетителя и да увеличават бдителността му към това, което е около него.

Дизайнът им упражнява значително влияние върху разхождащият се. Може да контролира вниманието и изживяването на преминаващите.

Каменните стъпки са начин да се скрият и разкрият изгледи, някоя перспектива или пейзаж.

Станат ли стъпките по-малки, повърхността им неравна, а разстоянията между тях неравномерни, тогава човек е принуден да гледа надолу, внимавайки и съсредоточавайки се върху стъпките си. И после, когато камъните станат гладки, големи и равномерно поставени и то на точно определено място, вървящият вдига глава и пред него се разкрива внимателно подбрана гледка.

Стъпките от камък, разположени в мъх, са интересен декор в засенчени терени и осигуряват здрава и суха основа маркирайки пътя в Градината.

Чрез забавяне на хода, пътя може да създаде илюзия за по-обширно пространство и по-голяма отдалеченост. Голям, удобен камък се възприема като покана да спреш и погледнеш по-отблизо, какво е поставено в съседство или да се огледаш наоколо.


1 коментар: