събота, 21 април 2012 г.

Градината и нейното създаване... Късчета мъдрост.


Източното усещане за красота и хармония.

В Япония Градината е специално място, където Изкуството и Природата заедно създават мир и хармония. Творят тишина и тайнствено докосват съзнанието.

Там тя не е парче сурова природа, затворена от стена, нито е изкуствено създание, което насилва естествените материали в неестествени форми. 
Вместо това тя е изкуство, което цени и уважава природата, улавяйки нейната същност.

Японската идея за Градини за отдих....

Духа на това пространство успокоява сетивата ни и помага на съзнанието да се освободи.
Няколко компонента създават това място – прегради, алея, местенце за сядане и т.н. като най-важно е настроението, което пораждат те или идеята за тях.
Покоя, създаден от атмосферата покрай алеята, фината и изтънчена красота успокоява духа, изключва грижата за ежедневието и те подготвя за тихо отделяне от света.

Обикновено пътеката, която разтоварва и смирява мислите, води до оградена вътрешна градина, в която има място за релакс, павилион или пейка, или ротонда, или пък някакъв друг елемент. Може да е с мъничко камък, скала и щрих зелено.

Леко осветен нощем, този кът запазва и дори увеличава емоционалното и физическо отделяне от ежедневния свят и предразполага духа ви докато пристъпвате към своето съкровено кътче от градината, за усамотяване, наслада или споделяне с близки хора.

Най-често се избират вечнозелени растения;
сдържаност и дискретност тук е по-желателна, отколкото растения, които възбуждат и вълнуват. Каменен воден басейн например може да е заобиколен с филц или речни камъчета, а може би и няколко внимателно аранжирани камъка.

Осигуряването на  уединение и интимна атмосфера става чрез структури, които отделят околното пространство, огради, стени или гъсти вечнозелени прегради, с които постигаме духа на Градината за усамотяване. Без това или поне без да е загатнато, е почти невъзможно за градината или някой неин аспект да внуши или предложи повече от това, което е.

Малките градски Градинки
Дори в едно малко пространство можем да се наслаждаваме на живата природа. В мъничко дворче или тераса или в част от стая. С малко камък, едно-две растения, някой и друг орнамент.

Има различни начини, по които се изпълнява една такава композиция в малко пространство.

Елементи, в техният истински, пълен размер, създават илюзия, че това е само част от по-голяма площ, че това е ъгълче от Градината, чиято останала част  не се вижда.

При такива малки Градини е много съществена грижливата поддръжка – наблюдението става отблизо и всяка нередност се забелязва лесно.

Сухите каменни Градини в японски стил
Настройват ни да съзерцаваме и размишляваме върху същността на природата и човешкият живот.
Строга и сурова е тази Градина, понякога със съвсем малко детайли и със съвсем символично въздействие.

Могат да се ползват бял пясък, ситен чакъл или едрозърнест пясък, отломки от камъни или речни камъчета, малка скаличка...

Често се правят сухи реки – водни легла, композирани и оформени като действителни реки. Практически те могат да осигурят дренажа за оттичащите се води на Градината. Съответно е нужно да са внимателно поставени и подредени.









Няма коментари:

Публикуване на коментар